Asperge bouillon

Ze zijn er weer, de heerlijke witte Hollandse asperges! En ze zijn heel vroeg dit jaar! Vroeger waren de eerste Hollandse asperges er pas in Mei, maar nu zag ik ze begin April al in kleine kistjes bij de boer waar ik in juni de aardbeien haal. Ze zijn zo in het begin van de oogst wel erg prijzig, maar wat later in de lente gaan de prijzen zakken en dan is het raadzaam om ze dan te kopen om een voorraadje heerlijke bouillon van te trekken. Asperges moet je toch schillen en de harde onderkanten er af snijden voordat je ze gaat koken, en waarom zou je die schillen en stukken niet gebruiken om bouillon te trekken? Maak gewoon een paar liter en vries in wat je over hebt, altijd makkelijk voor sausen en soepen.

Asperge bouillon
Print
  1. Benodigdheden voor drie liter bouillon
  2. De schillen en onderkanten van een kilo witte Hollandse asperges.
  3. 3 liter water
  4. 5-6 (afhankelijk van hoe zout je het wilt) blokjes kippen bouillonblokjes of kruiden bouillonblokjes voor een vegetarische bouillon.
  5. Ook nodig een grote pan, zeef en opvangkom en wat geduld.
  1. Doe de schillen en onderkanten van de gewassen asperges in de pan Vul aan met drie liter koud water (meer mag ook maar voeg per halve liter water nog een extra bouillon blokje toe). Breng het tegen het kookpunt aan en doe de bouillonblokjes er bij. Laat het geheel op een laag pitje trekken. Minimaal een half uur maar liever langer. Meestal laat ik hem twee uur op een laag pitje staan. Laat de bouillon wat afkoelen voordat je hem door de zeef doet om de schillen en stukken op te vangen. De inhoud van de zeef kun je weg doen, die hebben hun werk gedaan. De bouillon volledig laten afkoelen, voordat je ze in porties invriest. Gebruik natuurlijk eerst voor een heerlijke verse asperge soep!
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/

Recepten met asperges