Kraam voor thee en gedroogde kruiden

De markt

De weekmarkten in Frankrijk zijn de moeite waard om te bezoeken. De markten kunnen variëren van enkele kraampjes tot de grote uitgebreide markten in grotere steden. Ik informeer meestal wanneer er een weekmarkt is, maar dat lukt niet altijd. En ik probeer de markt, groot of klein, te bezoeken. Ik heb nog nooit een markt mee gemaakt die een hele dag duurt, zoals in Nederland. De markten in Frankrijk zijn van half negen tot ongeveer half één in de middag. Vaak begint men al om twaalf uur op te ruimen. Soms moeten we voor een bezoek aan de markt een nachtje langer blijven op een camping en worden ook wel blij verrast omdat dan ‘s morgens als we een baguette en croissants halen bij de bakker, blijkt dat er markt is. Het is voor de eerste keer dat we een markt meemaken die zoals vandaag, op een zondagochtend gehouden wordt. Niet al te groot, maar wel van alles te koop. Kleding, schoenen, tassen en andere lederwaren, huishoudelijke artikelen, een schoenmaker en natuurlijk groente kramen, vis en schelpdieren, slager en worstmaker, kaas van de boer, olijven, noten, wijn en wat al niet meer.

Voor mij een feest om naar alles te kijken en af en toe te proeven en dan proberen een beperkte keus te maken uit alle aangeboden artikelen. Overal worden we allervriendelijkst geholpen en de verkopers proberen ons gebrekkig Frans te verstaan en helpen ons door af en toe in gebrekkig Engels over te gaan. Natuurlijk komen we dan toch weer met teveel spullen terug op de camping, wat dan weer uitmondt in een te uitgebreide lunch, want veel moet op omdat wij als tentkampeerders geen mogelijkheid hebben om lang te bewaren.

Naar sommige markten, waarvan we weten dat ze gehouden worden, keren we eens in de zoveel tijd terug en maken daar dan een hele dag van met lunch tussen de Fransen in een bar/restaurant of, met op de markt gekochte waar onderweg op een kleedje op een schaduwrijk plekje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoofdstraat markt Louhans

 De markt van Louhans is daar zo’n voorbeeld van. Deze wordt elke maandag gehouden en is een hele grote markt voor heel de streek. We zorgen daar op tijd te zijn, want parkeren is vaak een ramp in de Franse steden. De markt staat door verschillende straten en pleinen en op een van de hoeken is een groot restaurant/café waar wij tussen de echte Louhanners onze straffe bak koffie nuttigen, waarna we de markt op gaan.

Kraam voor thee en gedroogde kruiden

Kraam voor thee en gedroogde kruiden

Op deze markt staat in een van de zijstraten een kraampje, nou ja twee tafels naast elkaar, waar een      Franse dame haar kruiden en theeën verkoopt. Bij deze kraam koop ik mijn voorraad vanille. De echte vanillemerg in kleine potjes is geweldig smaakvol en makkelijk in de keuken. Voor de rest van de Bonte Keuken neem ik dan ook wat mee, evenals de vanillestokjes die je gewoon per stuk kunt kopen en wat dan in een plastic zakje gedaan worden. Verder neus ik altijd bij de huishoudelijke artikelen, waar je vaak nog de ouderwetse dingen kunt bemachtigen. Een messenslijper bijvoorbeeld, zo eentje waar je het mes tussen tegenover elkaar gelegen wieltjes haalt. Een slijper is dat natuurlijk niet, maar het helpt goed om je messen scherp te houden.

 

Nog zo’n markt die we bezoeken als we in de buurt zijn, is de overdekte markthal in Royan. Deze markt wordt iedere dag gehouden, behalve op zondag en maandag. De eerste keer dat we hier kwamen, het zal zo’n 20 jaar geleden zijn, vond ik deze hal zo prachtig. En dat is die ook, maar zeer ouderwets in vergelijk met de markthal van Rotterdam!

Markthal Royan

Markthal Royan

De markthal van Royan is rond en heeft een matglazen koepel die een beetje lijkt op het dak van een kathedraal. De kraampjes staan in de rondte opgesteld en telt drie rijen. Hier wordt alleen voedsel verkocht en in hoofdzaak vis, vlees en kaas. Maar ook chocolade en bonbons zitten in de verkoop en staan rustig naast de viskraam. Buiten staan rondom de hal nog de groente en bloemenkramen. Het blijft een belevenis om hier te zijn, we kopen niet veel, meestal kaas en gaan na het bezoek aan de markt naar de boulevard van Royan, waar we de lunch nuttigen.

Kleine Fruit de Mer

Kleine Fruit de Mer

Genoeg restaurants die tussen de middag vol stromen met mensen die een uitgebreide Fruit de Mer willen nuttigen. En daar horen wij dan bij!