Donuts

Donuts
Print
 1. een zakje gedroogde gist
 2. 0,5 theelepel zout
 3. 30 ml warm water
 4. 100 ml melk
 5. 50 gram suiker
 6. 50 gram gesmolten boter
 7. 300 gram bloem
 8. 1 ei
 9. Voor de chocolade topping 100 gram melk chocola en spikkel versieringen.
 10. Voor de suiker topping 60 gram gesmolten boter en suiker.
 11. Plantaardige olie om in te frituren
 1. Roer de gist, water, de melk en een lepel suiker door elkaar en en laat het 5 minuten staan totdat er kleine belletjes ontstaan.
 2. Doe het gistmengsel, suiker, zout, eieren, boter en de helft van de bloem in de keukenmachine en het langzaam door. Beetje voor beetje de resterende bloem er beetje doen. Totdat het deeg niet meer plakt aan de kom. Laat de keukenmachine het deeg nog 5 minuten tot een glad en elastisch deeg. Leg het deeg in een ingevette schaal en dek deze het af met een vochtige theedoek of stukje huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek. Het volume van het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn
 3. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg voorzichtig uit tot een plak met een dikte van 1 cm.
 4. Kneed het deeg nogmaals 5 minuten door op een licht bebloemd oppervlak en rol het uit tot een dikte van ongeveer 1 cm dik. Met ronde vormpjes/ uitstekers kun je nu de donuts uitsteken. Leg de donuts op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek ze weer af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat ze nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.
 5. Verwarm ondertussen zonnebloemolie is een grote pan (of frituur) tot ongeveer 180 graden en laat de donuts in de hete olie glijden met behulp van een brede spatel. Keer de donuts om als ze boven komen drijven. Bak de donuts in ongeveer 1 minuut per kant totdat ze goudbruin zijn. Laat ze iets uitlekken op een rooster of keukenpapiertje.
 6. Voor de chocolade topping laat in de tussentijd de chocola in de magnetron smelten. Dip een kant van de donut in de gesmolten chocolade. Leg ze op een bordje en bestrooi ze met wat sprinkles.
 7. Voor de suiker topping laat je de boter smelten in de magnetron en dip je een kant van de donut in de gesmolten boter. Leg ze op een bordje en bestrooi ze met suiker.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/