Eendenborst met geflambeerde appeltjes

Eendenborst met geflambeerde appeltjes
Voor 2 personen
Print
 1. 1 grote eendenborst filet
 2. Takje rozemarijn
 3. Takje tijm
 4. Peper en zout naar smaak
 5. 3 eetlepels cognac
 6. 1 eetlepel honing
 7. 1 grannie smit appel
 8. Klontje roomboter
 1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Maak de eendenborst goed droog met keukenpapier en snijd de vetlaag in, dit zorgt ervoor dat de filet niet krom trekt tijdens het bakken en dat het vet mooi krokant bakt. Zet een koekenpan op hoog vuur met een druppeltje olijfolie erin. Leg de eendenborst pas in de pan als deze goed heet is en bak de filet eerst op de vetlaag. Wanneer de vetlaag goudbruin is schroei je de vleeskant dicht. Breng de eendenborst op smaak met peper en zout. Vervolgens haal je de eendenborst uit de pan en laat hem nog 8 minuten in de oven garen.
 2. Schil de appel en snijd in halve parten. Verwarm het klontje roomboter in een koekenpan en voeg de takjes rozemarijn en tijm toe en de appel natuurlijk. Ook de honing toevoegen en laat de appel een beetje caramelliseren. Zet de afzuiger uit, want we gaan flamberen! Nu de cognac bij de appel en houd de pan iets schuin zodat de cognac vlam vat. Lukt dit niet, steek de cognac dan aan met een aansteker. Laat de cognac uitbranden en de geflambeerde appeltjes zijn klaar. Haal de eendenborst uit de oven en laat minimaal 5 minuten rusten voordat je hem gaat trancheren (snijden).
 3. Serveer de appeltjes erbij en eet smakelijk!
 1. In dit recept is de de eendenborst net aan medium gebakken, als je de eendenborst graag meer doorbakken eet, laat hem dan 5 minuten extra in de oven garen.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/