Espuma van vichyssoise

Espuma van vichyssoise
Print
 1. 200 gram aardappelen, ca. 3 kleine exemplaren
 2. 1 prei, alleen het witte gedeelte gebruiken
 3. 1 ui
 4. 125 ml slagroom
 5. 500 ml kippenbouillon
 6. Peterselieblad en veldkersblad voor de garnering
 7. Om er een espuma (schuim) van te maken, heb je nodig
 8. Slagroomspuit ( ik gebruik de Isi Whip Gourmet, 0,5 liter)
 9. 1 gaspatroon
 1. Verwarm de kippenbouillon alvast in een pan. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Gebruik alleen het witte gedeelte van de prei, maak de prei schoon en snijd in halve ringen. Maak de ui schoon en deze mag ook in blokjes gesneden worden.
 2. Verwarm een pan op het vuur met een scheutje olijfolie, bak de ui en prei zachtjes aan ongeveer een minuut. Voeg de aardappelen en de kippenbouillon toe. Laat het 15 minuten koken tot de aardappelblokjes goed gaar zijn. Het geheel kan nu gepureerd worden. Ik gebruik een staafmixer en schep het mengsel eerst over in een grote maatbeker, dat vind ik gemakkelijker pureren en ik beschadig mijn pan niet. Maak er een zo glad mogelijke soep van en voeg als laatste de room toe.
 3. Schenk de soep door een zeef en vervolgens in de slagroomspuit tot aan de aangegeven maximum hoeveelheid. Draai de spuit goed aan en voeg een gaspatroon toe. Goed schudden en klaar voor gebruik.
 4. Zet 6 glaasjes klaar en verdeel de espuma vichyssoise hierover. Voor de garnering heb ik deze keer, het jonge blad van platte peterselie en van de veldkers gebruikt. Maar ook heerlijk om te garneren met Hollandse garnaaltjes en viseitjes of met uitgebakken ontbijtspekjes en dunne ringetjes bosui.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/