Gegrilde Bavette met Provençaalse kruiden

Gegrilde Bavette met Provençaalse kruiden
6 - 10 personen
Print
 1. Bavette aan een stuk (1,5 – 2 kilo)
 2. Olie
 3. Peper en zout
 4. Provençaalse kruiden
 5. Ook nodig oven, grote grilplaat, cederhouten plank (kan in de oven) of bakpapier voor op het ovenrooster, vlees-thermometer.
 1. Laat de Bavette op kamertemperatuur komen door hem ongeveer een half uur voor bereiding uit de koelkast te halen.
 2. Voor dit soort klussen gebruik ik een gietijzeren grilplaat die ik een kwartier voor gebruik zachtjes opwarm. Ik besef dat niet iedereen zo’n geweldige grilplaat heeft, maar een reguliere plaat voldoet ook als je er maar voor zorgt dat het stuk vlees er op past en dat de plaat goed warm is.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden. En als je een cederhouten plank gebruikt voor het nagaren kun je die in de oven leggen als je met het grillen begint.
 4. Smeer de Bavette in met een beetje olie en masseer het in. Zorg dat de grilplaat goed heet is. Leg het vlees op de plaat, je hoort het dichtschroeien. Laat 4 minuten grillen en druk af en toe met een houten spatel op het vlees om het contact met de plaat optimaal te maken. Keer na 4 minuten het vlees het laat dan makkelijk los van de plaat. Vraag hierbij hulp als het stuk erg groot is. Laat ook deze kant 4 minuten grillen. Draai het vlees nogmaals en laat 3 minuten grillen en strooi in de tussentijd een beetje zout en peper uit de molen op deze kant. Doe hetzelfde als je de Bavette nog een keer draait en 3 minuten laat grillen.
 5. Leg de Bavette op de voorverwarmde cederhouten plank of leg het vlees op het bakpapier wat je op het rooster hebt gelegd en doe er wat Provençaalse kruiden over. Nu het vlees tien minuten laten nagaren. Controleer met de vlees thermometer of er een kerntemperatuur van 50 graden is bereikt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het stuk vlees. Verleng de gaartijd telkens met drie minuten om die 50 graden kerntemperatuur te bereiken.
 6. Haal het vlees uit de oven en laat het 5 à 10 minuten rusten onder wat folie of bakpapier. Snij het vlees op de draad in stukken of plakken.
 7. Opdienen met huisgemaakte frites of gebakken aardappeltjes en een frisse salade.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/