met yoghurtroom

Gerookte makreel tartaar met yoghurtroom
4 personen
Print
 1. Voor de yoghurt room
 2. Pakje houdbare slagroom van 200 gram
 3. 3 eetlepels volle yoghurt of Griekse yoghurt
 4. het groen van 2 lenteuitjes
 5. Voor de tartaar
 6. 1 grote gerookte makreel
 7. 2 lente uitjes
 8. 1 sjalot
 9. 1 vleestomaat
 10. 1 augurkje
 11. peper en zout
 12. 4 IJsbergsla bladeren
 13. Ook nodig een mengkom en ringen of (hamburger) vormpjes. 4 koude bordjes.
 1. Doe de slagroom en de yoghurt in een kom en sla hem stijf met een garde of mixer. Verdeel de massa in tweeën en doe bij een deel het fijngesneden groen van de twee lente uitjes. Zet tot gebruik in de koelkast.
 2. Ontvel de tomaat, haal de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de lente uitjes over de lengte in tweeën en snij in dunne halve ringen. Hak het sjalotje heel fijn en ook het augurkje. Doe dit allemaal in de mengkom en spatel alles goed door. Maak op smaak met zout en peper.
 3. Fileer de makreel (van de huid) en snij het vlees in blokjes of kleine stukjes. Doe dit bij het mengsel in de kom. Haal de yoghurt room zonder het groen uit de koelkast en meng een paar lepels door de massa in de kom. (Je zult waarschijnlijk wat yoghurt-room over houden, maar dat kun je wel weer ergens anders bij gebruiken i.p.v. zure room over gepofte aardappels bijvoorbeeld)
 4. Snij de slabladeren in dunne reepjes.
 5. Zet de ringen of vormpjes op de koude bordjes en vul ze met het mengsel uit de kom. Stamp dit zachtjes aan tot een stevig geheel.
 6. Tot zover kun je dit allemaal voorbereiden en koel bewaren. Haal pas weer tevoorschijn als je de bordjes op gaat maken voor serveren.
 7. Hou wat keukenpapier bij de hand want er kan wat vocht uit de tartaar komen. Haal dit eerst weg voordat je de vormpjes voorzichtig verwijdert. Leg op ieder bordje nog wat gesneden sla rondom het taartje en doe een flinke toef yoghurt-room met het groen van de lente uitjes er boven op. Verdeel de rest over de sla.
 8. Direct opdienen.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/