Varkenswangen gestoofd

Gestoofde varkenswangetjes uit de oven
4 personen baktijd ongeveer 3 uur
Print
 1. Ongeveer 8 stuks Varkenswangen*
 2. 1 el bloem
 3. 1 el lichtbruine basterdsuiker
 4. Potje vleesfond (350 ml)
 5. 1 flesje dubbel bier (kasteelbier)
 6. 3 el rode wijn azijn
 7. 2 uien gesnipperd
 8. 4 hele tenen knoflook gepeld
 9. peper en zout uit de molen
 10. verse tijm, rozemarijn en 2 blaadjes laurier
 11. olie en boter om in te bakken of varkensreuzel*
 12. Ook nodig een pan voor in de oven
 1. Oven voorverwarmen op 180 graden en ook de pan zachtjes voorverwarmen.
 2. De varkenswangen bestrooien met zout en peper en goed inwrijven. Daarna een eetlepel bloem op een bordje doen en de wangen er zachtjes door wentelen. Er komt dan zo’n wit laagje op de wangetjes en die zorgt voor een gebonden saus. Doe olie in de pan en een flinke klont boter, of als je varkensreuzel hebt die smelten in de pan. Bak de wangetjes aan in het vet. Haal ze uit de pan en zet ze even apart. Bak in het vet de ui en de knoflook zachtjes. Voeg wat suiker toe, maak het niet te zoet, en ook de verse kruiden. Voor een gebonden saus kun je ook nog een el bloem over de uien strooien en zachtjes meebakken. Verwarm het bier en de vleesfond even. Ik doe dat in de magnetron maar kan ook in een steelpan op het vuur. Schenk de warme vloeistof er in de pan bij en blijf roeren. Leg nu de wangen weer terug in de pan en doe de deksel er op. Zet de pan in de oven en draai de temperatuur terug naar 140 graden.
 3. Laat lekker lang gaar sudderen voor boterzachte wangen. Dat duurt ongeveer 3 uur. Haal na de baktijd de pan uit de oven en controleer of je de saus dik genoeg vindt. Zet de pan zonder deksel nog een kwartiertje in de oven als je de saus dikker wilt.
 4. Serveertip
 5. Gekookte aardappels (bloemig) en romige koolrabi.
 1. * varkenswangen kun je kopen bij de slager of bij de boer die varkensvlees verkoopt. Omdat er niet zoveel vraag naar is kun je ze het best van te voren bestellen of navragen. Ook varkensreuzel is (meestal op bestelling) te koop bij slager of boer. Voor de ultieme smaak van varkens stoofvlees zoals wangen.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/