gevulde tomaat

Gevulde tomaat met risotto
Voor 4 personen
Print
 1. Grof zee zout
 2. 4 grote tomaten
 3. 1 ui
 4. 1 teentje knoflook
 5. 350 gram risotto rijst
 6. 1,5 liter (groente)bouillon
 7. 1 wijnglas droge witte wijn (optioneel, maar aanrader)
 8. 100 milliliter goede olijfolie
 9. 75 gram pijnboompitten
 10. 1 pakje tomatenblokjes
 11. 12-16 basilicumblaadjes, gescheurd
 12. 2 tenen knoflook, geperst
 13. 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
 14. zout en peper naar smaak
 1. Zet de oven op voorverwarmen (180 graden) en was de tomaten en snijd de bovenkant van de tomaten af. Schep de inhoud uit de tomaten met een lepel en bestrooi de holtes van de tomaten met zout. Zet ze ondersteboven op een bord om uit te lekken.
 2. Verhit wat olijfolie in een pan. Bak hierin de knoflook, tomatenblokjes en peper en zout naar smaak op hoog vuur. Als het goed heet is geworden kun je het vuur wat lager zetten en zachtjes laten pruttelen. Laat zo veel mogelijk vocht van de tomaten verdampen. Voeg de basilicum toe en laat nog een minuutje of twee meebakken. Zet het vuur uit en bewaar.
 3. Verhit nog wat olijfolie in een andere koekenpan. Voeg rijst en pijnboompitten toe. Bak totdat de rijstkorrels een doorzichtig laagje hebben. Blus af met een glaasje witte wijn (optioneel) en als de wijn bijna is opgenomen, voeg je een soeplepel bouillon toe. Roer totdat dit nagenoeg opgenomen is. Blijf flink roeren. Zo bereik je een heerlijke creamy structuur van het vocht tussen de korrels. Herhaal dit totdat de helft van de bouillon is toegevoegd. Voeg het tomaat-basilicummengsel toe. Ga door met het per soeplepel toevoegen van de bouillon tot de rijst de gewenste structuur heeft. Dat betekent dat de korrel nog goed stevig, maar niet hard meer is. Het zal zo’n 20 minuten duren voordat de risotto klaar is, vanaf het moment dat je de korrels in de pan doet. De risotto mag ook niet droog zijn; het vocht maakt het juist lekker smeuïg. Haal de pan van het vuur, voeg de Parmezaanse kaas toe. Roer alles door elkaar. Verdeel de risotto over de uitgeholde tomaten en zet ze in een ovenschaal. Vul de tomaten tot ze bijna vol zijn maar bewaar ruimte voor broodkruimels die je er overheen doet. Besprenkel dit geheel met een paar druppels olijfolie en plaats de bovenkant van de tomaten weer terug zodat ze een dakje hebben. Zet de tomaten ongeveer een kwartiertje in de oven.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/