blancheren

Blancheren is groente opwarmen gedurende een korte tijd, maximaal enkele minuten in een kokende vloeistof, meestal water. Hierna worden de groente afgekoeld door ze met koud water te spoelen. Het doel van blancheren is het garen van groente zonder kleurverlies en, bij koolsoorten, het wegnemen van de bittere smaak. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel om het koolzuurgas te laten ontsnappen. De techniek blancheren gebruik je ook als voorbereiding om groente in te vriezen. Voordat het voedsel wordt ingevroren zorgt deze techniek ervoor dat de werking van enzymen wordt gestopt. Hierdoor wordt het proces van bederf van structuur en smaak gestopt.

Benodigde materialen: kookpan, schuimspaan, vergiet, kom met ijswater.

Werkwijze: Hieronder hebben wij stap voor stap uitgelegd hoe je sperziebonen blancheert, maar je kunt het ook eenvoudig toepassen op andere groenten.

  1. Dop de sperziebonen. 
  2. Vul een pan met water en breng dit op hoog vuur aan de kook. 
  3. Als het water kookt, voeg eventueel wat zout toe aan het water en daarna de sperziebonen. 
  4. Laat het water op een hoog vuur zo snel mogelijk weer aan de kook komen. 
  5. Kook de sperziebonen nu korte tijd totdat ze beetgaar zijn. (ongeveer 1 minuut) 
  6. Schep de sperziebonen met een schuimspaan uit het water over in een kom met ijswater. 
  7. Giet de boontjes als ze afgekoeld zijn over in een vergiet en laat ze goed uitlekken.

Nadat de sperziebonen zijn afgekoeld kun je ze invriezen. Om de sperziebonen dan voor een maaltijd gaat bereiden hoeven ze niet eerst te ontdooien. Doe de sperziebonen bevroren in het kokende water en laat ze ​​8 a 10 minuten zachtjes door koken. Kook ze vooral niet te lang, want dan worden ze slap en papperig!