tomaten ontvellen

In veel recepten met tomaten kom je tegen dat de tomaten ontvelt moeten worden, ook wel pliceren genoemd. Misschien is het je opgevallen dat dit veelal voorkomt in de recepten van soepen en sauzen. Dit komt omdat de schil van een tomaat niet of heel slecht oplost in vloeistoffen. Wanneer je de schil niet verwijderd blijven er stukjes vel van de tomaat in de soep of saus. Ook wanneer je de soep of saus blenderd houd je hele kleine stukjes vel in je gerecht. Het is in veel gevallen veel lekkerder om de tomaten even te ontvellen. Het is zo gepiept en iedereen kan het!

Om tomaten te ontvellen heb je een paar basis instrumenten nodig die in, ik durf wel te zeggen, iedere keuken aanwezig zijn: een mesje, een pan met kokend water en een schaal zo koud mogelijk water.

 

Werkwijze: Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe tomaten ontvellen in zijn werk gaat.

  1. Zet een grote pan gevuld met water op het vuur en breng dit aan de kook.
  2. Pak een tomaat en het mesje en snijd met het mesje een kruisje op de onderkant van de tomaat. Dit kruisje zorgt ervoor dat het velletje los laat en dat je het er gemakkelijk vanaf kan trekken. 
  3. Wanneer het water kookt dompel je de tomaat in het kokende water. Haal na ongeveer 20 seconden de tomaat eruit en leg hem in het koude water. Het koude water zorgt ervoor dat het kook proces wordt gestopt en dat de tomaat niet gekookt wordt. 
  4. Als het goed is zie je dat het velletje van de tomaat bij het ingesneden kruisje los laat. Trek voorzichtig aan de loszittende velletjes en verwijder zo de totale schil.
  5.  Klaar voor gebruik!

Succes met het bereiden van de recepten met ontvelde tomaat. 

Bekijk ook “Hoe, wat, waarom groenten blancheren”.