Huisgemaakte hamburgers

 

 

Huisgemaakte hamburgers
Soms kun je er enorme trek in hebben en dan gaat er niets boven zo’n sappige, zelf gemaakte hamburger met gebakken ui. Klaargemaakt op de grillplaat of in de grillpan. Tegenwoordig zijn er hamburgervormen of steekvormen te koop, waar je mooie gelijke burgers mee kunt maken, maar noodzakelijk is dat niet natuurlijk.
Print
 1. 500 gram (vet) runder gehakt voor 4 grote of 6 kleine hamburgers
 2. worcestersauce
 3. zout en peper uit de molen
 4. 1 grote ui
 5. beetje olijfolie
 6. ook nodig; grillplaat of grillpan
 1. Zet de grillplaat alvast op het vuur zodat die langzaam goed heet wordt. In de tussentijd snij je de ui middendoor, dan kun je het velletje er makkelijk afhalen. Snij de ui in halve ringen. Doe ze in een schaal en meng er een beetje olijfolie doorheen.
 2. Meng het gehakt met een flinke scheut worcestersauce, zout en peper. Proef gewoon het rauwe gehakt en doe er eventueel nog wat sauce en zout of peper door totdat het naar je smaak is.
 3. Als de grillplaat goed heet is bak je de ui er alvast op. Blijf er even bij om te zien of het niet te hard gaat en hussel het regelmatig om. Zet de vlam wat zachter en laat de ui zachtjes bakken. Maak inmiddels de hamburgers op vorm. Smeer een beetje olijfolie aan beide zijden van de burgers.
 4. Schuif de uien op de bakplaat bij elkaar aan de zijkant, zodat je genoeg ruimte hebt om de hamburgers te bakken. Zet het vuur wat hoger zodat de plaat goed heet is en leg de burgers er op. Je hoort ze dichtschroeien. Bak ze om en om 2 x 2 minuten, dus in totaal 4 minuten per kant. Op deze manier bakken ze regelmatig gaar. Verlaag de temperatuur als je denkt dat het te hard gaat.
 5. Serveren met een broodje, bruin of wit pitabroodje en zet wat mayonaise en ketchup of currysaus op tafel. Met een salade erbij heb je een complete maaltijd.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/