Er gaat geen dag voorbij of we eten wel kaas. Kaas bij het ontbijt, kaas met de lunch, als gezonde snack tussendoor, kaasplankje na het diner, borrelhapje.
Harde kaas, smeerbare kaas, smeltkaas, plakkerige en stinkkazen, jonge kaas of rauwmelkse kaas, kruidenkaas, schimmelkaas, namaak kaas. Hollandse kazen of uit een ander land, geitenkaas, koeienkaas, schapenkaas.

Al dit lekkers moet ook nog gesneden, geraspt of gesmeerd worden en daarvoor is heel wat gereedschap in omloop. Een overzicht uit mijn eigen keuken.

  1. De kaasplank met een ijzerdraadje die, mits goed afgesteld, als een mes door zachte boter (kaas) gaat.
  2. Een fijne handrasp, heel geschikt voor harde kazen zoals de Parmesan.
  3. Hetzelfde principe als de plank onder nummer 1. Ligt goed in de hand en geschikt voor de wat zachtere kazen. Maakt wel dikke plakken!
  4. Mijn favoriet voor jonge Hollandse kaas of bijvoorbeeld de Franse Munster. Keuze voor dikke of dunnere plakken. Volledig roestvrijstaal, wat het gereedschap wel prijzig maakt. Het voordeel van met een draad snijden is dat de kaas heel goed op smaak blijft en niet “dood” slaat.
  5. Siliconen kaasschaaf, heel gemakkelijk om bijvoorbeeld graskaas te snijden. De kaas blijft niet plakken aan de schaaf. Deze heb ik ooit voor een prikkie gekocht in Tsjechië. Ik ben ze in Nederland nooit tegen gekomen, dus laat me weten als je er één tegenkomt.
  6. Natuurlijk bekend bij iedereen, speciaal voor jonge kaas. Ook weer om te voorkomen dat de kaas blijft plakken aan de schaaf waardoor deze niet te snijden is.
  7. Deze schaaf heb ik al heel lang want deze is aangeschaft toen ik met mijn lief ging samen wonen. Nog dagelijks in gebruik bij de belegen, snijdbare kaas.
  8. Het oude vertrouwde stevige kartelmes. Niet alleen voor brood, maar ook veel in gebruik bij de oude harde kazen. En ideaal om de korsten van de kaas te halen, maar ook voor mooie dunne plakjes oude snijdbare kaas.Kaas: snijden, schaven, raspen