Kip op bierblik

Kip op bierblik
Natuurlijk koop ik de kip bij een goede poelier. Je vindt ze vaak op de weekmarkten en meestal heeft zo’n poelier een eigen website, waar je kunt nakijken waar hij de kippetjes vandaan haalt. Als je gaat voor de scharrelkip hou er dan rekening mee dat die over het algemeen wat meer tijd nodig heeft om goed gaar te worden. Een goede kwaliteit kip, dat proef je! Het lekkerste vind ik nog steeds om kip op bierblik te maken op de barbecue, hiervoor heb je dan wel een bbq met deksel voor nodig. Ik gebruik een kleine bbq (Cobb) met tussenring, zodat de deksel er nog op past. Maar het kan natuurlijk ook uitstekend in de oven, vooral als je twee kippen tegelijk klaar maakt. Dan zet ik ze wel in de braadslee voor de zekerheid.
Print
 1. 1 grote kip (anderhalve kilo ongeveer)
 2. blikje bier
 3. Kruidenmengsel
 4. 1 volle theelepel venkelzaad
 5. 1 afgestreken theelepel komijnzaad
 6. 1 afgestreken theelepel gerookte paprika poeder
 7. 1 volle theelepel bruine suiker
 8. 1 afgestreken theelepel milde chilipoeder
 9. zeezout en peper uit de molen
 10. olijfolie
 11. Ook nodig; vijzel, aluminium folie en evt. een braadslee
 1. Bbq op temperatuur brengen of bij gebruik van een oven deze op 200 graden voor verwarmen.
 2. Stamp venkelzaad en komijnzaad fijn in de vijzel en voeg paprikapoeder, chilipoeder, bruine suiker, zout en peper toe. Voeg wat olijfolie toe en roer alles goed door. Het moet een papje worden. Hiermee smeer je de kip van binnen en van buiten in. Doe dit lekker met je handen, zodat de kip helemaal goed ingesmeerd kan worden. Geen plekje overslaan. Omwikkel de uiteinden van de bouten met wat folie, zodat ze niet verbranden.
 3. Trek het blikje bier open en neem er een paar slokken uit. Trek de kip over het bierblik, het lijkt nu net of de kip er op zit. Zet de kip voorzichtig op het rooster van de bbq en zorg dat die stabiel staat. Dat geldt ook voor als je een braadslee in de oven gebruikt. De kip moet stabiel staan, het geeft best wel troep en het is zonde als die omvalt. Rooster de kip, afhankelijk van de grootte, 70 tot 90 minuten. De kip is gaar als er sap uit komt als je met een vork in de borst prikt. Een oven kun je na een uurtje terugdraaien naar 180 graden, dan heeft die wat langer tijd nodig, maar wordt die niet te bruin.
 4. Als de kip gaar is het bierblik voorzichtig eronder uithalen. Vraag eventueel hulp, want vier handen maken het makkelijker. Serveer de kip op een schaal en snijdt hem aan tafel in stukken.
 1. Meestal laat ik na een half uurtje, wat voorgekookte kleine aardappels meebakken in de braadslee. Het vet van de kip met het kruidenmengsel zorgen dan dat ze krokant en erg lekker worden.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/