Lamsrack met portsaus

Lamsrack met portsaus
Voor 4 personen
Print
 1. lamsrack (3 a 4 koteletjes per persoon)
 2. kruiden naar wens
 1. 400 ml rode port
 2. 200 ml wild fond
 3. 6 takjes tijm
 4. 4 theelepels zwarte peperkorrels
 1. Portsaus
 2. Breng de port aan de kook in een steelpannetje en kook het voor ongeveer de helft in. Voeg dan de fond toe en breng het geheel opnieuw aan de kook. Voeg vervolgens de tijm en de peperkorrels toe en laat het geheel nog zo’n 15 minuten inkoken tot de saus dikker wordt. Zeef de saus, tot slot en wanneer je de saus niet dik genoeg vindt kun je hem hierna wat aandikken met allesbinder...
 3. Lamsrack
 4. Een lamsrack bestaat uit lamskoteletjes. Je kunt het vlees het beste bereiden als rack en pas bij het opdienen verdelen in koteletjes. Een groot stuk vlees is makkelijker te bereiden en behoud hierdoor meer smaak.
 5. Ik heb ervoor gekozen om de lamsrack alleen wat te bestrooien met peper en zout en er een volle saus bij de serveren. Je kunt het vlees van te voren (een dag ofzo) alvast marineren met de kruiden en vervolgens afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Haal het vlees een half uurtje voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het goed op kamertemperatuur kan komen.
 6. Zet de oven op voorverwarmen (200 graden). Verhit een beetje olie en/ of boter in een pan en bak het vlees rondom aan totdat het een mooie bruine kleur krijgt. Het aanbraden dient alleen voor de kleur, het garen gebeurd in de oven!
 7. Wanneer het vlees mooi aangebraden is doe je het in een ovenschaal en zet je deze in het midden van de oven. Na een minuut of 10 is de lamsrack mooi rosé gaar en kun je het uit de oven halen. Laat het vlees nog even rusten onder een aluminiumfolie.
 8. en gaar de lamsrack in het midden van de oven in niet meer dan 10 minuten rosé gaar. Laat de lamsrack vervolgens nog even kort onder aluminiumfolie rusten.
 9. Snijd het vlees, als je wilt, vlak voor het op serveren in koteletjes en besprenkel met portsaus.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/