shortbread

Millionaire's shortbread
(voor 16 personen, vorm 26 cm)
Print
 1. Koekbodem
 2. 120 gram boter
 3. 55 gram suiker
 4. 180 gram zelfrijzend bakmeel
 5. snufje zout
 6. Karamel vulling
 7. 60 gram boter
 8. 1 blikje gecondenseerde melk (Friesche Vlag)
 9. 4 el donkerbruine basterdsuiker
 10. Chocolade topping
 11. 200 gram melkchocolade
 12. 40 gram witte chocolade
 1. Mix de boter, suiker en zout romig. Voeg langzaam het zelfrijzend bakmeel en mix het geheel tot al het meel goed is opgenomen en er een bal van deeg vormt. Vet de bakvorm goed in of bekleed hem met bakpapier. Vervolgens met het deeg de vorm bekleden. Prik gaatjes in de bodem en bak deze ongeveer 20 minuten gaar op 180 graden. Laat de bodem afkoelen terwijl je de karamel bereidt.
 2. Smelt de boter in een pannetje en voeg de melk en suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Ondertussen goed blijven roeren! De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt, deze dikte wordt ongeveer na een minuut of 10 bereikt. Giet de vulling op de afgekoelde bodem en verspreid het gelijkmatig in de vorm. Zet de taart in de koelkast zodat de karamel kan afkoelen.
 3. Wanneer de karamel is afgekoeld, kun je de chocolade topping gaan maken. Hak de chocolade goed fijn met een groot met op een plank. Eerst de melk en dan de witte chocolade. Doe de melk chocolade in een plastic magnetron bakje en laat deze smelten in de magnetron (ca. 2 minuten op 750W). Giet de melkchocolade in de vorm en verspreid deze egaal over de karamel. Laat ook de witte chocolade smelten in de magnetron. Dit is het handigste om in een spuitzak te doen, zodat wanneer de chocolade gesmolten is makkelijk het vormpje kan maken in de toplaag. Trek met de witte chocolade lijnen van boven naar beneden. Met een sateprikker trek je vervolgens lijnen van links naar rechts.
 4. Zet de taart in de koelkast zodat deze goed kan stollen.
 1. Het is wat werk om deze taart te maken, maar het eindresultaat is het dubbel en dwars waard!
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/