Pasta alla Puttanesca

Er gaan verschillende versies rond over het verhaal mbt het ontstaan van dit recept. Pasta alla Puttanesca komt van origine uit het zuiden van Italië en is afgeleid van het woord ‘puttana’, de meest vriendelijk vertaling van dit woord is ‘dame van lichte zeden’.

Een van de versies is dat de intense aroma van de Puttanesca saus mannen van de straat bij dames van lichte zeden naar binnen lokten. Deze dames zouden naast hun primaire ambacht bekend staan als keukenprinsessen. Een andere versie van het verhaal is dat de dames van lichte zeden ‘snel & gemakkelijk’ zouden zijn, net als de bereiding van de Puttanesca saus en dit zouden ze voor wachtende ‘klanten’bereiden zodat de dames niet lang in de keuken hoefden te staan en ze weer snel verder konden gaan met hun primaire ambacht. De laatste versie van het verhaal betreft getrouwde vrouwen. Deze wilden zo kort mogelijk in de keuken staan om zo snel mogelijk naar hun minnaars te kunnen gaan. Al met al gaan er dus al nog wat versie rond over het ontstaan van Pasta alla Puttanesca, maar de smaak is er zeker niet minder om!

Het is een heerlijk, smaakvol recept wat snel te bereiden is! 

Pasta alla Puttanesca
Voor 2 personen
Print
 1. 250 gram spaghetti
 2. een blikje tomatenblokjes
 3. een blikje ansjovisfilet, alternatief: spekblokjes (zoals op de foto)
 4. 30 gram olijven
 5. 2 eetlepels kappertjes
 6. 2 teentjes knoflook
 7. 2 eetlepels verse peterselie
 8. Parmezaanse kaas, geraspt
 9. olijfolie
 10. peper, zout en chilipoeder naar smaak
 1. Begin met het opzetten van een pan water, om de spaghetti in te koken. Vervolgens kook je de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de ingrediënten fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Voeg de ansjovis of spekblokjes toe en bak een minuut of 4 a 5 op niet te hoog vuur. Voeg de knoflook toe en roer het goed door. Voeg ook de tomatenblokjes, olijven en kappertjes toe. Bestrooi het met peper, zout en chilipoeder naar smaak. Laat de saus een minuut of 10 zacht pruttelen op laag vuur, zodat het vocht grotendeels verdampt. Voeg de helft van de peterselie toe. Als de spaghetti 'el dente' is spoel je deze af met koud water en meng het met een scheutje olijfolie.
 2. Je kunt de saus al door de spaghetti roeren voordat je het op de borden schept of de spaghetti verdelen over de borden en er wat saus op doen. Voor het opdienen maak je het af door er wat verse peterselie en Parmezaanse kaas er overheen te strooien.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/