Pompoensoep met mosselen

Pompoensoep met mosselen
Print
 1. 1 kilo mosselen gekookt volgens basis recept
 2. haal de mosselen uit de schelp op een stuk of 10 mosselen na.
 3. 1 dl. Gezeefd kookvocht van de mosselen
 4. 1 kleine pompoen van ongeveer 8 ons (schoon gemaakt en in stukken gesneden)
 5. 1 ui gesnipperd
 6. 1 teen knoflook fijn gehakt
 7. 1 spaanse peper in stukjes
 8. klein beetje saffraan (draadjes weken in een beetje water)
 9. zout en peper uit de molen
 10. 1 liter warme groentebouillon (blokjes)
 11. olie en (room)boter om te bakken
 12. evt. gehakte peterselie
 13. Ook nodig een flinke pan en een staafmixer.
 1. Doe een scheut olie in de pan en een flinke klont boter.
 2. Bak hierin de ui en spaanse peper zachtjes tot de ui glazig is. Doe er dan de gehakte knoflook bij en bak zachtjes een minuutje mee. Doe daarna de pompoen erbij en laat vijf minuten meebakken terwijl je regelmatig roert.
 3. Doe nu de warme bouillon en het mosselkookvocht er bij en breng aan de kook. Laat zachtjes koken met de deksel op de pan. Roer regelmatig. Na een minuut of tien zal de pompoen zacht worden (afhankelijk van de grootte van de stukken), dan kan de geweekte saffraan met het weekwater erbij en kook zachtjes met de deksel van de pan tot de pompoen heel gaar is. Controleer dit door een stukje aan een vork te prikken, als het stukje niet aan de vork blijft zitten of als je het met gemak kan prakken is de pompoen goed gaar. Proef de soep (pas op, heet!) en voeg naar smaak peper en zout uit de molen toe. Laat de soep een minuut of tien afkoelen. Gebruik de staafmixer om de soep te pureren (of wrijf hem door een zeef als je geen staafmixer hebt).
 4. Voeg de mosselen toe en verwarm de soep zachtjes. Doe de warme soep in kommen of glaasjes en zorg dat ieder minstens een mossel in de schelp heeft. Bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie.
 1. Opgediend in kleine glaasjes is dit een makkelijke amuse. Als voorgerecht en goed gevuld met mosselen zelfs als maaltijdsoep of lunchgerecht heerlijk!
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/