Pulled Pork van varkensschouder

Pulled Pork
Let op! Oventijd is minimaal 7 uur. Haal de schouder tijdig uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Ik maak de schouder een dag eerder, zodat ik rustig de tijd heb om het vlees te plukken op de dag dat het gegeten gaat worden.
Print
 1. 2-3 kilo varkensschouder
 2. 10 cl appelcider of appelsap
 3. borrelglas whisky
 4. voor de rub
 5. 2 eetlepels bruine suiker
 6. 1 eetlepel knoflookpoeder
 7. 1 eetlepel komijnpoeder
 8. 1 eetlepel milde of zoete paprikapoeder
 9. 1 eetlepel chilipoeder
 10. 1 theelepel mosterdzaad gekneusd in de vijzel
 11. 1 eetlepel zout (of minder)
 12. Ook nodig een ovenschaal met aluminium folie of grote pan met deksel die in de oven kan (en waar de schouder in past).
 1. Verwarm de oven voor op 150 graden
 2. Meng alle ingrediënten voor de rub.
 3. Snij de spekrand (zwoerd) van de varkensschouder kruislings in (ruitpatroon).
 4. Strooi de rub over de schouder en masseer het met je handen goed in. Zorg ervoor dat de kruiderij ook in de vetrand, die je hebt ingesneden, zit.
 5. Schenk de appelcider/sap en whisky in de schaal of pan en leg de schouder er op de vetrand op. Als je nog wat rub over hebt strooi dat dan alsnog over het vlees. Dek de schaal af met folie of doe de deksel op de pan. Zet dit in de voorverwarmde oven. Na een uur haal je de pan of schaal uit de oven en draai de schouder met de vetrand naar boven. Zet weer afgedekt terug in de oven. Na nogmaals een uur kun je nog wat appelcider/sap en whisky bijschenken.
 6. Draai de oven terug naar 125 graden. Laat 3 uur rustig verder garen. Verwijder dan de folie of deksel en laat nog eens 2 uur een mooie donkere korst op komen. Schrik niet van de kleur, deze hoort donker te zijn. Je kunt ook regelmatig de schouder overgieten met het vocht in de schaal. De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de schouder en of het bot er nog in zit. Reken 2 ¼ uur per kilo met bot en 2 uur zonder bot. Het komt niet op een half uurtje.
 7. Zet de oven uit en laat de schaal of pan gewoon een nacht afgedekt in de oven staan om af te koelen. De volgende dag kun je het vlees gaan plukken.
 8. Haal de schouder uit de pan en leg het op een grote plank. Zorg dat je een schaal bij de hand hebt waar je het vlees in doet en een schaal voor het afval (vet, zwoerd en evt. bot ). Bewaar het vocht van de jus, die kun je gebruiken om een heerlijke saus van te maken.
 9. Nu begint een fijn werkje! Het vlees uit elkaar halen. Ik doe dit met de handen, want dan voel je hoe gaar en mooi zacht het vlees is. Het is natuurlijk ook mogelijk om het met twee vorken te doen. Haal telkens een stuk vlees van de grote schouder af en maak het klein door uit elkaar te trekken. Doe het vlees in de schaal en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 10. Je kunt het vlees koud of warm eten. Met een broodje of met gebakken aardappels, koolsla of coleslaw gemaakt van witte of rode kool, een Barbecue saus of maak van de jus een saus met paprika en tomaten. Hou je wat vlees over dan vries je het in porties in.
 1. http://debontekeuken.com/barbecue-saus-huisgemaakt/ ‎
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/