rosbief met rode wijn saus

 

Rosbief uit de oven
Print
 1. een rosbief
 2. 2 teentjes knoflook
 3. een paar takjes rozemarijn
 4. peper en zout naar smaak
 5. Rode wijn saus
 6. 1 eetlepel olijfolie
 7. 2 sjalotten
 8. takje rozemarijn
 9. laurierblaadje
 10. 1 teen knoflook
 11. 250 ml rode wijn
 12. 150 ml vlees fond
 13. 25 g koude boter
 14. peper en zout naar smaak
 1. Haal de rosbief een uur voordat je deze gaat bereiden uit de koeling en laat hem goed op kamertemperatuur komen. Wanneer je gaat beginnen met het bereiden zet je de oven alvast op voorverwarmen (150 graden).
 2. Dep de rosbief droog met een stukje keukenpapier. Pel de knoflooktenen en snij ze in plakjes. Maak voorzichtig met een scherp keukenmes kleine sneetjes in de rosbief en steek hierin de knoflook en stukjes van de rozemarijn. Bestrooi de rosbief rijkelijk met peper en zout en braad hem aan in een grote koekenpan of braadpan met wat boter. Wanneer de rosbief rondom bruin is geworden doe je hem in een ovenschaal en giet je het braadvocht erover heen. Bak de rosbief rosé in de oven. Hoe lang dit in beslag neemt is afhankelijk van de grote! (Onze rosbief heeft ongeveer een uur in de oven gestaan) Je kunt de gaarheid van het controleren met een vleesthermometer. Steek de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees, wanneer de kerntemperatuur tussen de 55 en 60 graden is, is het vlees rosé! Als de rosbief goed is haal je het uit de oven en laat je het nog een minuut of 10 rusten onder aluminiumfolie.
 3. Wanneer de rosbief in de oven staat kun je alvast de rode wijnsaus maken! Snipper de sjalotjes en pers de knoflook fijn. Verhit in een steelpannetje wat olijf olie en fruit de sjalotten en de knoflook ongeveer 3 minuten. Voeg de wijn toe samen met de rozemarijn en het laurierblaadje. Doe de fond erbij en laat het geheel inkoken tot de gewenste dikte. Schenk de saus door een zeef of haal de rozemarijn en laurierblaadjes eruit. Zet het vuur laag en klop de blokjes boter er stuk voor stuk doorheen met een garde. Breng de saus op smaak met peper en zout.
 1. Eet smakelijk!
 2. TIP: wanneer de saus niet genoeg inbind, kun je altijd een beetje bloem of allesbinder toevoegen.
 3. ;-)
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/