IMG_2246

Isa wordt verwend met het beste verse eten. Isa is de hond en zij krijgt regelmatig verse rauwe zalm op de graat, stukjes kaas, mandarijnen en slachtafval van de koeien. Geen varkensvlees want daar is het beestje te gevoelig voor. Haar baasjes gaan voor vis en fruit naar de markt in Rotterdam waar het goedkoop te halen is. Voor het slachtafval gaan ze naar een boer in de Hoekse Waard, waar de koeien nog heerlijk genieten van het groene gras van de weidegrond. Eens in de zoveel tijd wordt zo’n prachtig mooie koe geslacht en dat levert echt heerlijk vlees op. De slacht wordt aangekondigd via een nieuwsbrief en sociale media en je kunt dan inschrijven voor een vleespakket.

Het hart van het geslachte dier wordt apart gehouden en hond en kat zijn er gek op. En toen de baasjes van Isa weer een hart bemachtigd hadden, ben ik eens gaan rondspeuren in de kookboeken. Je moet er wel wat jaartjes voor terug, maar er zijn zeker recepten te vinden voor het runderhart. Ja, en ik moet natuurlijk alles uit proberen. Dat heb ik gedaan en heeft geresulteerd in een heerlijke maaltijd waar we met zes personen ruimschoots van genoten hebben.

Zo’n runderhart is vrij groot, groot beest, groot hart. Tussen de twee en drie kilo, dus voor de grote trek of voor een groter gezelschap. Een grote plank, een goed mes en een hele grote pan zijn dan ook onontbeerlijk. En verder moet je je kookkunsten er gewoon op loslaten. Eigenlijk kun je runderhart hetzelfde behandelen als ieder ander runder stoofvlees. Lekker lang stoven op lage temperatuur, met uien, knoflook en wat andere groenten en je hebt een geweldige Bourgondische maaltijd. En vergeet de wijn niet, liefst een stevige rode.

Klik hier om naar het recept te gaan.

bereiding runderhart

Bereiding runderhart

Breiding runderhart 2

Bereiding runderhart