met wortel en knolselderij

Runderstoof met bier
4-6 personen Eenpansgerecht uit de oven
Print
 1. 1 kg riblappen in grove stukken
 2. 2 el bloem
 3. olie en boter om in te bakken
 4. drie uien in dunne halve ringen
 5. 4 hele gepelde knoflooktenen
 6. 2 wortelen in dikke schijven
 7. 2 ons knolselderij in stukken
 8. 5 takjes verse tijm, samen gebonden
 9. 1 flesje bier, dubbel of donker
 10. halve liter runderbouillon
 11. peper en zout
 12. Ook nodig een grote pan die in de oven kan
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en verwarm ook de pan zachtjes voor.
 2. Doe peper en zout over de stukken rundvlees en wrijf ze er goed mee in. Doe daarna de bloem op een bord en wentel het vlees er door zodat zich een dun laagje bloem vormt op het vlees. Dit is nodig om de saus te binden. De bloem die achterblijft op het bord gebruiken we straks.
 3. Doe een scheut olie in de voorverwarmde pan en als die goed warm begint te worden een flinke klont boter er bij. Braad hierin in porties de stukken vlees aan. Haal het vlees uit de pan en hou apart.
 4. Verwarm de bouillon en doe het bier en de tijm er bij zodat die mee verwarmt.
 5. Bak in het achtergebleven braadvet de ui en knoflook zachtjes voor een minuut ongeveer. Roer goed door tijdens het bakken. Wortelen en knolselderijstukken erbij en flink alles door elkaar spatelen. Nu kan er het restantje bloem bij gedaan worden en laat het zachtjes een minuutje meebakken terwijl je blijft roeren. Doe met kleine beetjes de warme bouillon met bier bij de massa in de pan. Warm dit even door en voeg het apart gehouden vlees erbij. Het geheel moet onder de vloeistof staan, anders bijvullen met warm water of nog wat bouillon. Warm goed door en zet de pan dan in de oven met de deksel er op.
 6. Draai de temperatuur van de oven terug naar 140 graden en laat gaar stoven in ongeveer 3,5 uur. Controleer op het eind van de baktijd of de saus dik genoeg is, anders nog een kwartiertje in de oven zonder deksel.
 7. Serveren met gekookte bloemige aardappels of een aardappel/pastinaak puree.
De Bonte Keuken http://debontekeuken.com/